vrijdag 17 februari 2012

FEBRUARI

25 FEBRUARI
De braam woekert door in de kruidentuin. Ik heb geprobeerd om de plant er weer uit te halen. We zullen de komende maanden zien of dat ook gelukt is. Meteen maar zoveel mogelijk onkruid weggehaald. Het ziet er weer wat beschaafder uit. De kruiden zijn nu tenminste weer herkenbaar.

 KRUIDENTUIN MET APPELBOMEN

Van een tuinbuurman kreeg ik, in ruil voor een tas aardpeer, een aantal tuinboonzaden. Deze heb ik in zaai- en stekgrond gepoot in de kas. Als ze straks opkomen, zet ik ze in de volle grond.
Ook heb ik een bak met hertshoornweegbree en wilde rucola gezaaid.

De rabarber begint boven de grond uit te komen.

 RABARBER

 
De tuin begint er al weer aardig uit te zien. Er moet nog erg veel gebeuren, maar daar is nog genoeg tijd voor.



 



Diverse zuringplantjes heb ik bij elkaar gezet op een strook in de vaste groententuin. Geen idee of ze het gaan doen. Maar anders had ik ze op de composthoop gegooid.





 ***
23 FEBRUARI
In de tuin zijn 2 'grote' fruitvelden (ca. 3 x 3 mtr) en 1 wat kleinere (ca. 1.5 x 3 mtr). Een van de grote velden is nu helemaal onkruidvrij en omgeploegd. De Kiwi, Cranberry, Gojibes, blauwe bes en zwarte bes, die hierop staan, hebben een flinke dot compost met koemest gekregen.


FRUITTUIN (met de (rode) cranberry op de voorgrond)

Er staat ook nog een klein groenlofkropje en wat preitjes tussen de bessenstruiken. Deze laat ik nog maar even staan, eerst eens kijken wat het gaat worden.

GROENLOF

In de kas komt de sla, die in een van de cementbakken is gezaaid, al op.

  OPKOMENDE SLAPLANTJES 

*** 

22 FEBRUARI
Het oude aardbeienveldje mag vanaf nu aardappelveld gaan heten. Het is klaar. Ontworteld (er zit erg veel kweekgras in de tuin), omgeploegd en bemest met koemestpoeder. Nu nog aardappels kopen en poten.

AARDAPPELVELD

In de kas heb ik nu 4 bloembakken met aardbeistekken staan. Als het later in de tijd wat warmer is, gaan ze naar buiten

BLOEMBAKKEN met AARDBEIPLANTJES

Verder heb ik ook nog wat knoflookbollen geplant. Het schijnt dat wanneer knoflook in het voorjaar (??) geplant wordt, dit voor (relatief kleine) knollen met veel look zorgt. Lekker door de sla en op brood. De bollen zitten al vanaf oktober in de tuin.
Ook heb ik in de kas in een emmer een paar Egyptische uitjes gepoot, evenals een paar bolletjes slangenknoflook. 

In de toppen van de braam, de blauwe bes en de kiwi zitten prachtige knoppen met blad.... nog een paar dagen flinke zon en een beetje warmte en dan knappen ze open.

KNOP IN DE BRAAM




KNOP IN DE KIWI





De framboos heb ik een flinke dosis koemest met compost gegeven.

In de bloementuin (een klein deel van de tuin is voor allerlei bloemen, met name bijenmengsels), komen de tulpen, hyacinten en narcissen al boven de grond.

NARCISSEN

***
21 FEBRUARI
Het oude aarbeienveldje is nu bijna opgeruimd. Hier komen later dit seizoen de aardappels in.
Een paar oude aardbeienstekken heb ik in plantenbakken gedaan, die ik op palen ga zetten. Zo blijven de aardbeien mooier en hebben minder te lijden van rotting.
Het nieuwe aardbeienveld is nu ook klaar. Ik heb alvast de buizen in de grond gedaan, om later in de tijd het net, tegen de vogels, er overheen te hangen.
Aan een rand van dit veldje staan kruisbesstruiken ondersteund door tonkinstokken. De bessen groeien hierdoor geleid voornamelijk de hoogte in en zijn op die manier makkelijker te plukken. Ook blijft zo de wildernis enigszins beperkt. Altijd prettig met van die scherpe dorens.

AARDBEIENVELDJE


Het rijtje Chinese bieslook heeft de winter ook overleefd. Het lijken net kleine preitjes.

CHINESE BIESLOOK

De mierikswortel en de valeriaan komen voorzichtig boven de grond.





MIERIKSWORTEL
VALERIAAN


***
20 FEBRUARI
Een prachtig zonnetje, een beetje frisse wind, maar geweldig weer om in de tuin verder te gaan.
In navolging van de druif en de framboos heb ik ook voor de Japanse wijnbes en de braam een mooi rek opgezet.




De peterselie en de kervel komen ook al boven de grond. 

PETERSELIE


KERVEL
***
19 FEBRUARI
Vandaag ben ik bezig geweest met de framboos en de druif. Ik heb een rek gemaakt, waar ze tegenop kunnen klimmen. Nu alles nog even vastgezet met stripes, maar als de struiken wat groter zijn, moeten de ranken in elkaar gevlochten kunnen worden.



De schuur is de afgelopen maanden het onderkomen geweest van muizen. In de gereedschapskist lag een dode minimuis.... Ze hebben flink gefeest, de hyacintenbollen zijn op, het vogelvoer is weg en zelfs aan de tomatenmest en de compostaccelerator is flink gegeten. Misschien voor dat ene muisje allemaal iets te veel van het goede.
***

18 FEBRUARI
Ondanks de regen ga ik vandaag toch wat rommel opruimen in de tuin.
Het veldje waar de aardappels in moeten komen, is de afgelopen 3 jaar 'bewoond' geweest door de aardbeien.

AARDBEIEN
Deze mogen nu van hun welverdiende rust, op de composthoop, gaan genieten. De stekken heb ik in oktober al op een andere plek ingegraven.


Er zitten ook erg veel teunisbloemwortel en -pollen in de grond. Eens kijken op internet of ik die ook kan op de een of andere manier eetbaar kan maken.


Verder een flinke bak aardpeer uit de grond gehaald. Ook de tuinbuurman een zak meegegeven ('aardpeer, wat is dat dan?'). Nu op internet naar een paar lekkere recepten zoeken (soep, taart, puree, misschien inmaken?).

AARDPEER

***
15 FEBRUARI
Vandaag zaadjes (van De Godin en Vreeken) gekocht:
*** 
                                                           
11 FEBRUARI
Ik kan niet langer wachten en heb in de kas in lege druivendozen van AH rode en gele tomaten gezaaid, paarse koolrabi en Indische aubergine.



In de cementbak, die ook in de kas staat heb ik de eerste mesclun sla gezaaid.


GEZAAIDE MESCLUNSLA IN DE CEMENTBAK

Buiten heb ik in het kweekbed spinazie en raapstelen gezaaid. Hieroverheen heb ik een glazen plaat gelegd, om zo het kiemproces te versnellen.
SPINAZIE EN RAAPSTELEN ONDER GLAS