De hoeveelheid is genoeg voor 2 personen.
Probeer de recepten uit en ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
AARDPEER - MIERIKSWORTEL - MUNT -
AARDPEER
GEKRUIDE AARDPEERCRÈME (of gebonden soep)
500 gram aardpeer
2 dl water (om in te koken) of 4 dl bouillon voor soep
zout
5 knoflooktenen
verse takjes tijm en bonenkruid (heel fijn snipperen)
1 e.l. olijfolie
evt. zure room
CRÈME
De aardpeer goed schoon borstelen onder stromend water (dat spoelt het zand beter weg) en in kleine blokjes snijden.
Opzetten met 2 dl water of bouillon, snufje zout en de gepelde knoflooktenen. Alles ongeveer 10 minuten laten koken (tot de aardpeer zacht is, als je erin prikt).
De gare aardpeer en de knoflook in een blender (of met de hand met een pureestamper) pureren. Om de puree smeuiig te maken, wat kookvocht toevoegen met een scheutje olie.
Als laatste de fijngesnipperde kruiden er doorheen mengen.
Serveren met gekookte groenten (bijv. prei) en gebakken tofu.
SOEP
De werkwijze van de crème volgen, maar ipv smeuiig maken de rest van de bouillon gebruiken, tot de soep gebonden is. Serveren met een een klontje zure room. Lekker bij stokbrood met kruidenboter
ZOETE AARDPEERCRÈME
500 gram aardpeer
2 dl water
1 dl (soja)melk
2 e.l. tamme kastanje honing (Traay)
1/2 t.l. kaneel
De aardpeer goed schoon borstelen onder stromend water (dat spoelt het zand beter weg) en in kleine blokjes snijden.
Opzetten met 2 dl water. Alles ongeveer 10 minuten laten koken (tot de aardpeer zacht is, als je erin prikt).
De gare aardpeer in een blender (of met de hand met een pureestamper) pureren. Om de puree smeuiig te maken, de (soja)melk toevoegen. Ten slotte de honing en de kaneel toevoegen.
Om een romge smaak te krijgen, wat kookroom toevoegen
Serveren met rode kool of bietjes en gebakken seitan.
MIERIKSWORTEL
Omdat de mierikswortel tamelijk scherp van smaak is, gebruik je deze als kruid, smaakmaker. De makkelijkste manier is de wortel te raspen op een fijne rasp.
Niet meekoken, dan verdwijnt de scherpe smaak en de geur.
De jonge blaadjes kunnen in de sla of op de boterham.
- raspen over hartig beleg op de boterham
- jonge blaadjes op de boterham
- bloemen in de sla (staat mooi en is ook nog lekker)
- inmaken in azijn (verhouding 1 t.l suiker (honing) - 4 e.l azijn - 100 gr mierikswortel)
- mierikswortelazijn; blokjes mierikswortel een paar uur laten weken in azijn. Blokjes eruithalen en de azijn is klaar voor gebruik
MUNTWATER
Muntblaadjes/takjes met stukjes komkommer in een fles geeft een heerlijk frisse smaak aan het water. Lekker in de zomer, maar ook gewoon in je flesje water.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten